July 10, 2015

Woven Installation by Studio 400

A team of twenty students from a fifth-year architectural design studio at california polytechnic state university, san luis obispo, developed the large-scale, interactive sculpture to showcase each student’s research book. The piece integrates both the introduction of the students’ investigative publications and their collective installation by creating a previously unseen environment.

‘white’ is an actualized representation of the relationship between environment, user, material and space. The 4,500 square foot space has been transformed by a climbable sculpture constructed from 80,000 square feet of plastic sheeting arranged in cylindrical and tapered weaves. The material was first sliced, then loomed, woven, stapled, taped and tied by the collective in order to create a supportive surface in which gallery goers could rest and examine their architectural studies.

The rolling white installation has been constructed in such a way that it may accommodate the weight of many gallery goers, the twenty students aspired to create a sculptural work which would function as a climbable surface which could divide the space.

Studio 400 decided upon plastic to develop the work due to its flexibility, strength, cost efficiency and ability to be reused or modified following its role in the ‘white’ installation.

Woven Installation by Studio 400

Woven Installation by Studio 400

Woven Installation by Studio 400

Woven Installation by Studio 400

Woven Installation by Studio 400


The short film ‘white: studio 400 book show installation’ by pablo sandoval showcases the construction of the dynamic sculpture.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...